ארתריטיס (שחיקת סחוס) של קרסול וכף הרגל

כאב ונוקשות של כף הרגל והקרסול המתפתחים עם הגיל יכולים להיות תוצאה של ארתריטיס (Arthritis). ללא טיפול הכאב יכול להחמיר עם הזמן עד כדי הגבלה בהליכה של מרחקים קצרים.  שחיקת סחוס בדרגות חומרה גבוהה יכול להגביל את הניידות אך בטיפול מתאים ניתן להפחית את הכאב ולשפר את איכות החיים.

ארתריטיס הוא כינוי הכולל בתוכו מצבים שונים הגורמים  בסופו של דבר להרס המפרק ופוגעים בתפקודו. פגיעה זו יכולה לפגוע בגב, צוואר, מפרקי ירכיים, ברכיים כתפיים וידיים כמו גם בקרסוליים וכפות הרגליים. למרות שארתריטיס מתפתח אצל רובנו ככל שמתבגרים לא בהכרח הוא יגרום לכאבים. 

קיימים סוגים רבים של ארתריטיס. הסוג השכיח ביותר הינו, אוסטאוארתריטיס (Osteoarthritis), שנובע משחיקה והתנוונות של הסחוס. במצב תקין הסחוס ש״מרפד״ את שני צדדיו של המפרק מאפשר תנועה חלקה בינהם. הנזק לסחוס יכול לגרום לתגובה דלקתית, אודם, נפיחות, תפליט תוך מפרקי וכאבים.

טראומה למפרק כגון שבר, קרע רצועות או נקעים חוזרים עלולים להוביל בסופו של דבר לארתריטיס.  סוג זה של ארתריטיס נקרא Post traumatic arthritis והוא שכיח באזור מפרק הקרסול.

סוג נוסף, פחות שכיח, הוא ארתריטיס ראומטואידי (Rheumatoid Arthristis). מצב זה נגרם ממחלה דלקתית (לרב אוטואימונית) הפוגעת בסחוס בצורה הדרגתית. דוגמאות למחלות אלה כוללות גאוט, זאבת (לופוס), דלקת מפרקים פסוריאטית ו Ankylosing Spondylitis. 

אבחנה

כף הרגל מורכבת מעצמות ומפרקים רבים המחוברים בינהם על ידי רצועות חזקות. השרירים, הגידים והרצועות עובדים ביחד עם המפרקים כדי לייצר תנועה. תנועה מתואמת וחלקה מאפשרת הליכה תקינה. כאשר מתפתחת ארתריטיס בכף הרגל התנועה התקינה עלולה להפגע וכתוצאה מכך גם יכולת ההליכה.

מפרקים מסויימים בכף הרגל נוטים לפתח ארתריטיס בשכיחות גבוהה יותר מאחרים. אבחון של המפרקים המעורבים מתבסס בראש ובראשונה על הבדיקה הגופנית של האורתופד שלך.

בדיקות הדמייה כגון צלום רנטגן, CT, MRI או מיפוי עצמות יכולות לסייע בהערכת מידת המעורבות של המפרקים השונים.

טיפול 

לאחר האבחנה האורתופד שלך יוכל להמליץ על תוכנית טיפול מתאימה. התוכנית הטיפולית מתבססת הן על מידת הסימפטומים שלך והן על מידת הפגיעה והעיוות שנגרמה למפרק. 

למרות שאין טיפולים שיכולים לגרום לסחוס לגדול חזרה ישנם מספר טיפולים שיכולים להקל על הסימפטומים. 

הטיפול הלא ניתוחי כולל: תרופות אנטי דלקתיות ותרופות לשכוח כאבים, זריקות, פיזיותרפיה, ירידה במשקל, שינוי פעילות, שינוי בסוג הנעליים, מדרסים וסדים מייצבים.

זריקות מאפשרות החדרה של חומר באופן ספציפי למפרק הפגוע. קיימים סוגים שונים של חומרים שניתן להזריק כאשר לכל אחד מהם יתרונות, חסרונות ויעילות מוכחת שונה. בין חומרים אלה ניתן למצוא סטרואידים, חומצה היאלורונית, PRP ו Orthokine (אורטוקין). 

טיפול ניתוחי

קיימות אפשרויות טיפול שונות עבור מפרקים שונים בקרסול וכף הרגל. במקרים קלים ניתן לבצע כריתה של זיזי עצם בלבד. במצבים מתקדמים קיבוע של המפרק (Fusion/Arthrodesis) או החלפת המפרק במפרק מלאכותי הם הפתרון. 

שימו לב שלא פספסתם כלום:
מאת: ד"ר ניב דריאנגל
מאת: ד"ר ניב דריאנגל

ד"ר ניב דריאנגל, מומחה בכיר ברורתופדיה בבית החולים "שיבא" בתל השומר, מנתח קרסול וכף רגל ופציעות ספורט. בשנת 2018 שימש ד"ר ניב כרופא נבחרת ישראל בכדורסל.

חושבים שהמאמר יכול לעזור לעוד אנשים? שתפו!
שיתוף ב facebook
שתפו בפייסבוק
שיתוף ב twitter
שתפו בטוויטר
שיתוף ב linkedin
שתפו בלינקדין
שיתוף ב telegram
שתפו בטלגרם
שיתוף ב whatsapp
שתפו בווצאפ
שיתוף ב print
הדפיסו את המאמר