נקע קרסול מתרחש כאשר הרצועות החזקות שתומכות בקרסול נמתחות מעבר לגבול יכולת המתיחה שלהן ונקרעות. נקעים בקרסול שכיחים בכל הגילאים. חומרת הנקעים משתנה בהתאם למידת הפגיעה ברצועות.
רוב הנקעים ניתנים לטיפול בקלות יחסית ולעיתים אף אינם דורשים פניה לטיפול רפואי. למרות זאת כאשר יש נפיחות נכרת, כאבים בהליכה או קושי בנשיאת משקל על הרגל חובה לפנות לבדיקה רפואית.
ללא טיפול מתאים ושיקום פציעה בקרסול יכולה להפוך לפציעה כרונית אשר מתבטאת בכאבים, אי יציבות ונקעים חוזרים.
רצועות הקרסול
רצועות הינן רקמה פיברוטית חזקה אשר מחברת בין שתי עצמות. חומרת הפגיעה בהן יכולה להיות בין קרע קטן בסיבים (״מתיחה״) ועד קרע מלא.
קרעים מלאים יכולים לגרום לקרסול להפוך לבלתי יציב. לאורך זמן אי יציבות של הקרסול יכולה להוביל גם לפגיעה בעצמות והסחוסים של הקרסול.
סיבות
נקעים נובעים לרוב מסיבוב לא צפוי של הקרסול לדוגמא בזמן ריצה על משטח לא ישר, נפילה, ספורט הכרוך בשינויי כיוון או כתוצאה מחבלה מגורם חיצוני.
סימפטומים
- כאב
- נפיחות
- שטפי דם
- רגישות למגע
- אי יציבות של הקרסול.
בדיקת רופא
בדיקת הקרסול חשובה ביותר להערכת הפגיעה בקרסול. בזמן הבדיקה הרופא ימשש את הקרסול וכף הרגל על מנת להעריך אילו רצועות נפגעו והאם יש פגיעות נוספות. הבדיקה עלולה להיות כואבת.
בדיקות הדמייה
צילומי רנטגן
צילומים מספקים מידע לגבי שברים בעצמות אך במקרים רבים ניתן ללמוד מצילומים גם על פגיעה ברצועות, בסחוס של הקרסול ונפיחות של הקרסול.
צילומי ״סטרס״
בנוסף לצילומים הרגילים ניתן לבצע צילומים תוך כדי הפעלת לחץ על הקרסול. צילומים אלה יכולים לעזור בהערכת אי יציבות של הקרסול או של שברים.
אולטרסאונד US
בדיקה זו מאשרת לרופא לראות את הרצועות והגידים בקרסול. במקרים מסויימים ניתן לבצע בדיקה דינאמית של הקרסול המספקת מידע נוסף הפגיעה ברצועות הקרסול.
CT טומוגרפיה ממוחשבת
בדיקת סי.טי מספקת תמונה תלת מימדית ברזולוציה גבוהה של הקרסול. מבדיקה זו ניתן ללמוד על פגיעה בסחוס, שברי תלישה של רצועות, שבבי עצם חופשיים או זיזי עצם הגורמים לכאב.
MRI תהודה מגנטית
בדיקת MRI יכולה לעזור בהערכת פגיעה סחוסית, פגיעה רצועתית ופגיעה בגידים. לרוב מומלץ לבצע את בדיקה זו לאחר שהנפיחות פוחתת מאחר וזו מפריעה בפענוח הבדיקה.
דרגות של נקעים
דרגות החומרה של נקעים נקבעות על פי מידת הנזק שנגרם לרצועות
- דרגה I – מתיחה קלה וקרעים מיקרוסקופים בסיבי הרצועות. רגישות ונפיחות קלה סביב הקרסול.
- דרגה II – קרע חלקי של רצועות. נפיחות ורגישות בינוניים.
- דרגה III – קרע מלא של רצועות, נפיחות ורגישות נכרים סביב הקרסול.
טיפול
טיפול לא ניתוחי (״שמרני״)
רוב הנקעים ניתנים לטיפול ללא ניתוח גם כאשר יש קרע מלא של רצועות.
תוכנית הטיפול כוללת 3 שלבים עקריים
- שלב 1 מנוחה, הגנה על הקרסול והפחתת נפיחות.
- שלב 2 החזרת טווח התנועה חיזוק וגמישות.
- שלב 3 תרגילי חיזוק וחזרה הדרגתית לפעילות. חזרה לפעילות הכוללת שינויי כיוון נעשית בשלב האחרון.
קצב ההתקדמות בין השלבים תלוי בחומרת הפציעה ויכול אף לארוך 3 חודשים במקרים של פציעה חמורה.
מומלץ לתמוך את הקרסול לאחר נקע. סוג המקבע ומשך הזמן הנדרש לקיבוע נקבע על פי חומרת הנקע.
פיזיותרפיה
שיקום הקרסול לאחר נקע דרוש לצורך מניעת נוקשות והגבלה בתנועה של הקרסול בטווח הארוך, חיזוק הקרסול ומניעה של בעיות כרוניות בקרסול.
טיפול ניתוחי
סיבות לטיפול ניתוחי לאחר נקע קרסול כוללות כאבים, אי יציבות, נקעים חוזרים או פגיעות נלוות. לרוב טיפול ניתוחי יבוצע רק לאחר טיפול פיזיותרפי מספק.
פנייה לייעוץ אורטופד
מומלץ לפנות לבדיקת רופא לאחר נקע. מומלץ לפנות לבדיקה חוזרת על ידי אורטופד במקרים של קושי או אי יכולת לשאת משקל על הרגל הפגועה גם כעבור מספר ימים מאירוע הנקע. תחושת ״קפיצה״ של גידים בזמן הנעת הקרסול, הפרעות בתחושה בקרסול או בכף הרגל, כאבים באזור גיד האכילס או אי התקדמות וחוסר שיפור במצב הקרסול לאורך זמן.